Колко струва затлъстяването?

Само войни и пушене имат върху световна икономика на планетата също пагубното въздействие като затлъстяване. Увеличаване на наднормено тегло на човечеството и неговите последици на световната икономика ндхвърли над отрицателното въздействие на изменението на климата или последиците от алкохолизма. Според проучване, издадено от консултантска фирма McKinsey Global Institute световна “цена”, платена за затлъстяване, се оценява на 3,2 трилиона лева годишно. Въздействие на наднормено тегло и затлъстяване, пряко съответстват на 2,8% от световния БВП.

“Днес, затлъстяването конкурира въоръжени конфликти и тютюнопушене, по отношение на това, което има най-голямо влияние върху икономиката, причинени от хора. Глобалните икономически ефекти от затлъстяването се увеличават. Данните показват, че икономическото и социалното въздействие е дълбоко и трайно “, се казва в проучването.

Според нея, следователно е необходимо “координиран отговор” на “глобалната криза на затлъстяването”, като наднормено тегло или дебелина страда вече 2,1 млрд души, или почти 30 процента от населението на света. “Всекаоделна индивидуална интервенция вероятно ще има малко общо въздействие,” се казва в проучването.

Великобритания ежегодно струва затлъстяването около £ 47 милиарда.

Във Великобритания, на която докладът се фокусира, наднорменото тегло или дебелина имат влиянието на економика дори по-голямо от вредата, причинена от въоръжено насилие, война и тероризъм заедно. Докато тези, струват“само“ £ 43 милиарда годишно. Само пушачи са очевидно още по-лоши.

Част от тези разходи, около £ 6.0 милиарда са разходите за преки намеса срещу затлъстяването. Очаква се че през 2030 г. доведе до удвояване. Трябва да се включи още десет милиарда за лечение на диабет, който е свързан с наднормено тегло.